Gerelateerd - Antioxidanten
Gerelateerd - Vrije radicalen vragen en antwoorden
Gerelateerd - Gezond eten


LINK - Gezondheidsplein.nl - Antioxidanten en vrije radicalen
LINK - Gezondheidsplein.nl - Gezonde effecten van antioxidanten
LINK - Gezondheidsplein.nl - Overzicht antioxidanten in voeding
LINK - gaafinjectables.nl - Vrije radicalen
LINK - Blow.nl - Over vrije radicalen, antioxidanten en ouder worden



VIDEOS - Antioxidanten
VIDEOS - Antioxidants


Antioxidanten, vragen en antwoorden ...

Bron: Diverse bronnen op internet ( via Google zoeken )

Wat is de sterkste antioxidant?
Uit onderzoek is gebleken dat astaxanthine de meest krachtige
natuurlijke antioxidant is die er bestaat en helpt om de conditie
van de huid optimaal te beschermen en verbeteren.

Welke thee heeft de meeste antioxidanten?
Groene thee is afkomstig van de bladeren van de Camellia
sinensis. Groene thee is van alle theesoorten het rijkst aan
antioxidanten en polyfenolen.

Welke soorten antioxidanten zijn er?
Je kunt antioxidanten in twee groepen verdelen: enzymatische
antioxidanten en niet-enzymatische antioxidanten.
Enzymatische antioxidanten maakt het lichaam zelf,
niet-enzymatische antioxidanten haal je uit voeding.
Niet-enzymatische antioxidanten zitten vooral in
felgekleurd fruit en groente, kruiden, noten en bepaalde
theesoorten.

Wat is het verschil tussen gewone antioxidanten en indirecte antioxidanten?
Het nadeel van een gewone antioxidanten is, is dat deze uiteindelijk
zelf ook een vrije radicaal wordt. Alleen indirecte antioxidanten blijven
altijd een oxidant en worden dus nooit een vrije radicaal.
Indirecte antioxidanten vind je in de volgende producten:

- Curcumine : curcuma
- Fisetine : aardbeien
- Resveratrol : rode wijn
- Epigallocatechine : groene thee
- Alliicine : knoflook
- Sulforafaan : broccoli en broccolispruiten
- Capsaicine : spaanse pepers
- Piperine : zwarte pepers
- Shogaol : gember
- Alfa liponzuur : spinazie
- Naringenine : appel, bessen en peren
- Cafeoil en 1 methyl kinine zuur uit bamboescheuten

Natuurlijk bevatten de biologische in de zon gerijpte producten veel
meer antioxidanten dan groenten wat in een kas wordt verbouwt

Hoe zorg je ervoor dat je genoeg antioxidanten binnen krijgt?
Door voeding te eten dat veel antioxidanten bevat. Antioxidanten
zitten vooral in groente en fruit: en dan voornamelijk in bessen,
maar ook in noten, pure chocolade, kruiden, het chlorofyl in
bladgroenten en de curcumine in kurkuma.

Welk fruit bevat veel antioxidanten?
Antioxidanten in voeding en supplementen, wat doen ze?
Vooral citroenen, aardbeien en sinaasappelen zitten boordevol
antioxidanten. Dit zijn de fruitsoorten waar ook veel vitamine C in
zit. De antioxidanten in citroenen herken je doordat citroensap
vaak wordt gebruikt om verkleuring tegen te gaan bij
bijvoorbeeld gesneden avocado's of de bereiding van
salades.

Kun je te veel antioxidanten binnenkrijgen?
Kan ik ook teveel antioxidanten binnen krijgen? Ja. Ook teveel van
iets goeds kan giftig zijn. En als je te hoge concentraties
antioxidanten binnenkrijgt, verstoor je het evenwicht tussen vrije
radicalen en antioxidanten in je lichaam.

Wat veroorzaakt oxidatie in ons lichaam?
Oxidatieve stress wordt veroorzaakt door UV-straling in
zonlicht of door luchtvervuiling. Hierdoor komen vrije
radicalen in het lichaam. Dat zijn agressieve stoffen die
schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels.

Welke vitaminen zijn antioxidanten?
Dat zijn moleculen die je lichaamscellen kunnen beschadigen.
Er zijn verschillende voedingsstoffen die bijdragen tot de
bescherming van cellen tegen oxidatieve schade. Bekende
voorbeelden van deze voedingsstoffen zijn vitamine C en E
en de mineralen koper, selenium, mangaan en zink.

Hoe werkt oxidatieve stress?
Oxidatieve stress is de nieuwe 'verouderingsfactor'.
Er is sprake van oxidatieve stress wanneer het lichaam
wordt overspoeld door een teveel aan potentieel schadelijke,
weefsel aantastende vrije moleculen, die gezonde cellen
kunnen beschadigen en tot fysieke aftakeling kunnen leiden.

Wat is rijk aan antioxidanten?
Antioxidanten zitten in veel verschillende gezonde groenten,
fruit, noten en kruiden. Vooral felle en diepgekleurde voeding
bevat veel antioxidanten. Antioxidanten zorgen namelijk
voor de opvallende kleuren.

Wat is oxidatie in het lichaam?
Oxidatie in het lichaam is een lichaamseigen proces.
Oxideren betekent: 'zich met zuurstof verbinden'. Dit
oxidatieproces gebeurt middels zuurstofmoleculen,
ofwel vrije radicalen dus. Als het lichaam te veel vrije
radicalen aanmaakt, spreken we van oxidatieve stress.

Wat doet antioxidant voor de huid?
Waarom moet ik antioxidanten in mijn huidverzorging gebruiken.
Antioxidanten zijn stoffen die optreden tegen vrije zuurstofradicalen.
Vrije zuurstofradicalen zijn onder andere verantwoordelijk voor
huidveroudering en voor schade aan de huidbarrière,
het natuurlijke beschermlaagje van je huid. Antioxidanten
helpen je huid beschermen tegen deze vijanden.

Is antioxidant goed?
Antioxidanten zijn stoffen die je lichaamscellen beschermen tegen
schade door vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die
worden aangemaakt door bijvoorbeeld uv-stralen, luchtvervuiling
en roken en schadelijk zijn voor cellen en weefsels.

Welke groente antioxidanten?
En welke groente bevatten de meeste antioxidanten? Niets is
makkelijker dan het vinden van antioxidantrijke groente! In de
lente doe je jezelf te goed aan asperges om volop antioxidanten
binnen te krijgen. In de zomer eet je artisjok, broccoli en rode
paprika.

Is tomaat een antioxidant?
Voor de botopbouw en een evenwichtige darmflora is de tomaat
eveneens goed. Dit heeft te maken met het mineraal magnesium,
waar het eveneens rijk aan is. Tot slot bevat het de bioactieve
stof lycopeen. Evenals vitamine C is dit een antioxidant die
een positief effect heeft op de gezondheid.



FOTOS - Antioxidanten

VIDEOS - Antioxidanten
VIDEOS - Free radicals



Gerelateerd - Antioxidanten
Gerelateerd - Vrije radicalen vragen en antwoorden
Gerelateerd - Gezond eten