Gerelateerd - Citroensap en Extra Virgin Olijfolie
Gerelateerd - Olijfolie
Gerelateerd - Olijfolie Reviews
Gerelateerd - Olijfolie, van Laudemio



Voedingscentrum

Dit is wat het voedingscentrum zegt over olijfolie:

Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel
geschikt voor bakken en braden.

Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade,
vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is
minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor
langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting. Ook kan
deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen
ontstaan. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken
of te dampen. Voor meer informatie, zie de link hieronder :

LINK - Voedingscentrum.nl - Olijfolie



Welke olijfolie voor bakken en braden?

LINK - Pannenadvies.nl - Welke olijfolie om te bakken? Een overzicht van de verschillende soorten
LINK - Ecowijs.nl - De beste olie om in te bakken
LINK - miljuschka.nl - Olie om in te bakken: welke gebruik je?
LINK - 24Kitchen.nl - Kan ik beter wel of niet in olijfolie bakken?
LINK - Avrotros.nl - Met welke olijfolie kun je bakken, en met welke beter niet?



's Werelds beste olijfolie

LINK - Bestoliveoils.org ( The World's Best Olive Oils )
LINK - Bestoliveoils.org - Zoek naar 's werelds beste olijfolie
LINK - Wboo.org - RANGSCHIKKING VAN DE BESTE OLIJFOLIE TER WERELD

LINK - Laudemio Fattoria San Michele a Torri ( Gold Award Winner 2023, volgens: Bestoliveoils.org )
LINK - Producer Profile - Fattoria San Michele a Torri


Olijfolie, vragen en antwoorden ...

Wat is het verschil tussen vierge en extra vierge olijfolie?
DIT IS HET VERSCHIL TUSSEN GEWONE OLIJFOLIE EN DE EXTRA ...
Het persingsproces is echter iets minder strikt gereguleerd als dan
bij 'extra vierge' olijfolie. Het grootste verschil tussen beiden is
dat 'vierge' olijfolie een zuurgraad mag hebben van 3% en
'extra vierge' een van maximaal 1 %.

Kun je met extra vergine olijfolie bakken?
Feit - Je mag zeker wel bakken in een Extra Vierge olijfolie, zolang
je deze maar niet verhit boven het rookpunt. Dus niet wokken op
hoge temperaturen! Het rookpunt van een goede Extra Vierge
olijfolie ligt op 160 ºC, van een premium Extra Vierge olijfolie
zelfs op 207 ºC!

Waarom niet bakken met extra vierge olijfolie?
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van
de smaak verloren.

Welke olijfolie is het gezondst om te bakken?
Bak niet in extra vierge olijfolie
,,Ook gewone olijfolie is geschikt om te bakken, braden en frituren.
Maar gebruik daarvoor geen extra vierge olijfolie. Deze olie bevat
namelijk nog wat smaakstoffen en is daardoor weliswaar hartstikke
lekker, maar niet helemaal 'zuiver'.

Is extra vierge olijfolie gezonder?
Een extra vierge olijfolie is via mechanische persing verkregen en
bestaat uit puur olijvensap. Deze olie is niet vervuild en daardoor
het gezondst van alle soorten olijfolie. De olie heeft bijzondere
eigenschappen, zoals de ontstekingsremmende stoffen. Diezelfde
stoffen vind je ook terug in ibuprofen.



De maker van deze site zocht naar echte pure olijfolie ...

De maker van deze website was ook op zoek naar echte pure olijfolie.
Naar de supermarkt gegaan en daar voor ca. 6 / 7 euro een donker groene
fles gekocht met daarop vermeld: Extra Virgin Olive Oil.
Wat bleek nadien: dit was NIET de pure echte olijfolie.
Waarom niet:

- de olijfolie was redelijk licht van kleur.
- de olijfolie was niet donker van kleur
- de olijfolie werd NIET trouble, wanneer je het een nacht in de koelkast bewaarde.

Dus op internet gezocht naar echte pure olijfolie, wat bleek:

- Echte pure olijfolie is een stuk duurder.

Kenmerken van zuivere pure Extra Virgin Olijfolie:
- Pure extra Virgin Olijfolie dient te worden beschermd tegen zonlicht!
- Er dient een datum / maand / jaar op de verpakking te staan, wanneer het is vervaardigd.
- Er dient een expiratiedatum op de verpakking te staan ( uiterste houdbaarheidsdatum )
- Er dient miminaal op de verpakking te staan: Extra Virgin Olive Oil. - De naam: Olive Oil alleen is niet genoeg.
- Na een paar dagen in de koelkast krijgt 100% pure olijfolie een VASTE vorm, het lijkt dan op boter!
- U kunt het glas met deze 100% pure olijfolie dan op kop zetten en de olijfolie valt er dan niet uit!
- Op deze pagina is een video van een echte olijfolie maker uit Italië, die in de video
  ook bevestigt dat dit zo is, bij 100% pure olijfolie. De olijfolie krijgt een vaste vorm in de koelkast.
- De verpakking mag niet een plastic fles zijn.
- Is het een fles, dan dient deze zeer donker te zijn of ondoorzichtig, pure
  olijfolie dient te worden beschermd tegen zonlicht.


Op internet verder gezocht naar pure Extra Virgin Olive Oil.
We vonden 3 producten in de links hieronder:

LINK - il circolo - Bio Olijfolie Extra Vierge - Moresca Olijven - Premium D.O.P.
LINK - Terra Delyssa - Biologische Olijfolie - Extra Vierge - Koudgeperst
LINK - ELEO (1 L) Extra Virgin Olijfolie - 1 liter - Griekse Koroneiki - Herkomst Olympia, ...

Zuivere olijfolie moet beschermd worden tegen zonlicht en de
il circolo in de link hierboven wordt geleverd in een niet
doorzichtige verpakking. Dat heeft ons doen besluiten om
deze olijfolie il circolo van te gaan kopen en uit te gaan testen.


Dit is de verpakking hieronder, nu nog even een nachtje in de koelkast
testen of het echte pure Extra Virgin Olive Oli is ...


De verpakking is een afgesloten doos:
Dit is een goed teken.
( Pure olijfolie dient te worden afgeschermd tegen zonlicht. )
Merk: il circolo




Dit staat er o.a. op de verpakking:




Datum wanneer de olijfolie is gemaak staat erop: 22/23.
Bij echte olijfolie hoort dat zo te zijn
De datum tot wanneer de olijfolie goed is staat er ook op: 01-01-2025
Dit hoort bij echte olijfolie ook zo te zijn.




De 1,5 liter olijfolie zit in een plastic zak, met een kraantje eraan:




Kraantje, welke je kunt indrukken:




Zo zag de goedkope, niet echt pure olijfolie eruit, uit de winkel. De olijfolie is licht van kleur:



Zo ziet de olijfolie van il circolo eruit, het is duidelijk donkerder van kleur:
Echte pure olijfolie behoort ook redelijk donker van kleur te zijn.




De olijfolie is 1 nacht in de koelkast gezet.
Daarna is de olijfolie wat trouble en ondoorzichtiger geworden van kleur...
Zie de foto hieronder. Pure olijfolie wordt trouble van kleur, wanneer het in de koelkast wordt gezet.




Hieronder een aantal extra foto's, waarbij te zien is dat de olijfolie trouble is geworden, na 1 nacht in de koelkast:
- Links de olijfolie voordat het in de koelkast is gezet
- Rechts de olijfolie, na 1 nacht in de koelkast.
- De rechter olijfolie is troubleer geworden.




- Links voordat het de koelkast in gaat:
- Rechts na 1 nacht in de koelkast:




- Links voordat het de koelkast in gaat:
- Rechts na 1 nacht in de koelkast:




- Links voordat het de koelkast in gaat:
- Rechts na 1 nacht in de koelkast:




- Links voordat het de koelkast in gaat:
- Rechts na 1 nacht in de koelkast:



De 1,5 liter zak met olijfolie overgegoten in 2 lege flessen.
De 2 flessen gaan in een donkere kast, klaar voor consumptie.




- Na enkele dagen in de koelkast te hebben gestaan, wordt de olijfolie
   van il circolo niet alleen trouble, de olijfolie verkeert nu in vaste toestand!!
- Dit lijkt het bewijs te zijn, dat il circolo pure olijfolie is !



Nu begint het interessant te worden....

Een video op internet gevonden waarin een echte producent van olijfolie
precies uitlegt waaraan je kunt herkennen of olijfolie ook echt pure olijfolie is!
Zie de video hieronder en kijk even vanaf: 06:22 min in de video en kijk/luister
goed wat deze meneer hierover zegt:



- Na enige tijd ontdooit de olijfolie weer ...





- Van boven ...





- Heel langzaam ontdooit de olijfolie weer.




Conclusies:

- Il Circolo lijkt ECHTE PURE OLIJFOLIE te zijn, want het stolt in de koelkast !
- Echte pure olijfolie kunt u beter bewaren in een donkere kast, en NIET in de koelkast.



Update: 23 oktober 2023 :




De maker van deze website heeft 3 soorten Extra Virgin Olijfolie
meerdere weken in de koelkast gedaan, zie de foto's hierboven.

- Links = Bertolli Extra Virgin Olijfolie uit de lokale supermarkt
- Midden = il circolo Extra Virgin Olijfolie, gekocht op internet, via Bol.com
- Rechts = Laudemio Extra Vigin Olijfolie, gekocht via internet direkt uit Italië

Hieruit kon de volgende conclusie worden getrokken:

Conclusie's:
- Van de 3 soorten Extra Virgin Olijfolie stolt il circolo veruit het snelst, nl. binnen
  enkele dagen. Bertolli en Laudemio hadden enkele weken nodig om te stollen
- Uiteindelijk stolt wellicht elke Extra Virgin Olijfolie, als je maar lang genoeg wacht.
- Bertolli stolt het meest langzaam, Laudemio stolt iets meer dan Bertolli.
- Op internet staat vermeld dat Laudemio kwalitatief wel hele goede olijfolie is, maar dat
  het ook een menging is van 3 soorten olijfolie ( verhouding: 80%, 10%, 10% ).

Voorzichtige conclusies:
- Pure Extra Virgin Olijfolie stolt heel snel / veel sneller.
- Niet 100% pure Extra Virgin Olijfolie heeft (veel) langer de tijd nodig om te stollen
- Hoe meer puur de Extra Virgin Olijfolie is, des te sneller stolt het.

Als het waar is wat Dr. Mandell zegt op internet over Extra Virgin Olijfolie en wat de fabrikant
van Extra Virgin Olijfolie zegt, nl. het stolt in de koelkast dan is mijn conclusie het volgende:

- il circolo is voor mij de meest zuivere olijfolie, omdat het binnen enkele dagen stolt in
  de koelkast en ook veel sneller stolt dan Bertolli en Laudemio
- Laudemio en Bertolli stollen na enkele weken pas, en zijn wellicht Extra Virgin Olijfolie,
  gemengd met / bestaande uit diverse soorten olijfolie en/of gemeng met andere soorten (olijf)olie.
- Omdat Laudemio toch meer stolt dan Bertolli is het wellicht meer zuivere olijfolie dan Bertolli.
- il cicolo en Laudemio kosten ook beduidend meer dan de Bertolli Extra Virgin Olijfolie.
- Gelet op alle info op internet denk ik dat Laudemio zeer goede olijfolie is, beter dan Bertolli
- il circolo is de overduidelijke winnaar uit deze test.


FOTOS - il cicolo extra virgin olive oil
FOTOS - laudemio extra virgin olive oil
FOTOS - bertolli extra virgin olive oil


Hier was het om te doen, elke dag ( citroensap met echte pure olijfolie ) :

LINK - Citroensap en Extra Virgin Olijfolie




Links naar meer informatie over pure olijfolie


FOTOS - Extra Virgin Olive Oil, Organic
LINK - Olijfoliestore.nl - Beste olijfolie van de wereld
LINK - Dokterfit.nl - De 7 Beste Olijfoliën van 2023
LINK - Olicious.nl - 5 tips om een goede olijfolie te herkennen

FOTOS - il circolo Extra Virgin Olive Oil, Organic
LINK - il circoli.eu website
LINK - il circolo webwinkel
LINK - il circolo olijfolie ( zoeken bij Google )


In één van zijn video's over pure olijfolie houdt dokter Eric Berg olijfolie in
zijn hand van het merk: Laudemio, zie de link hieronder ...

LINK - Olico.it - Laudemio Frescobaldi
LINK - Reviews over de olijfolie van: Laudemio hierboven

LINK - Olico.it - Italiaanse extra vergine olijfolie online verkoop
FOTOS - Extra Virgin Olive Oil, Organic

FOTOS - il circolo Extra Virgin Olive Oil, Organic
LINK - il circoli.eu website
LINK - il circolo webwinkel
LINK - Olico.it - Italiaanse extra vergine olijfolie online verkoop
LINK - Olijfoliestore.nl - Beste olijfolie van de wereld
LINK - Dokterfit.nl - De 7 Beste Olijfoliën van 2023
LINK - Olicious.nl - 5 tips om een goede olijfolie te herkennen



Reacties ...

Goede informatie! Ik heb een kleine olijfgaard in Zuid-Italié met
meer dan 40 bomen. Kaketoe klinkt geweldig en ziet eruit alsof ze veel
verdienen. Ik was een beetje verrast door de verspilling van de pulp,
omdat ik zeker weet dat ze meer olie uit de pulp zouden kunnen halen,
maar misschien hebben ze een heel goed systeem. Van mijn bomen
kan ik met de traditionele koude pers in een goed jaar misschien wel
200 liter halen. Mijn lokale persmensen doen echt de traditionele methode.
De olijven worden verpletterd door grote stenen wielen en vervolgens
wordt de pulp door een hydraulische pers tussen hennepschijven geperst.
Vervolgens scheiding van olie en water door centrifuge. Twee punten
in de video zijn niet zo duidelijk; Het criterium voor Extra vergine
olijfolie is de zuurgraad. Met andere factoren wordt niet echt rekening
gehouden. Maar als je de regels hebt gevolgd:

1) schone olijven
2) Groenige, niet overrijpe olijven
3) Geen beschadigde of zieke olijven
4) De minimale tijd tussen plukken en persen <12 uur
5) Maatregelen bij de pers om de tijd en temperatuur in (koude)
omstandigheden te verminderen ) verwerken.
6) Bewaren in een volledig luchtdichte verpakking om oxidatie te verminderen.

Dit alles zorgt ervoor dat wat je uiteindelijk hebt het beste is dat er is. Om
even op de prijzen te wijzen: 2022: ik moet verkopen voor 10/12 euro
per liter om het de moeite waard te maken. Meestal is het bij transport
of bezorging meer. Kleine producenten hebben het moeilijk omdat je
goede en slechte jaren hebt. 2e punt: Koken VS Rauw - om het beste uit
kwaliteitsolie te halen, sprenkel het over je eten. Koken vernietigt enkele
van de leuke dingen. Bewerken: ik vind het heerlijk om de olie te maken
en kan echt wel doorgaan We werken in een team en het is zwaar maar
lonend werk (het geld dat ik zou kunnen verdienen is niet eens voor de
kosten!) Hoe dan ook; een ander punt dat ik wil toevoegen, gaat over
smaak. Er zijn veel verschillende smaken, omdat er veel soorten olijven
zijn. Ik heb een mix van olijfbomen, maar soms is er dat jaar maar
één goed. Sommige olijven zijn beter voor olie (meestal qua hoeveelheid
olie) en andere zijn beter om te eten (meestal groter van formaat). Mensen
vragen mij vaak naar de kleur. Alle olijven beginnen groen en rijpen tot
zwart, maar kunnen van de boom vallen voordat ze rijp zijn en dit
betekent dat je bij sommige soorten alleen groene in de winkels ziet
(opnieuw typisch om te eten). Olie kan in vele kleuren voorkomen, van
lichtgeel tot donkergroen. Het hangt af van het type olijven (en van de
persmethode). Bitterheid is geen slecht teken, Apulië staat
bijvoorbeeld bekend om de sterker peperig smakende olie. Oliën uit
Noord-Italië zijn doorgaans lichter van kleur en smaak.

Als Pakistaans olijfmerk verzeker ik je dat als het in de koelkast dikker
wordt, het echt is. We deden dezelfde test met onze Pakistaanse
olijfolie en deze werd dikker.
Ook het aroma, als het sterk is, dan is het de echte deal en als het licht
is, dan zou het licht zijn. Daarnaast krijg je van de puurste olijfolie een
lichte jeuk in je keel.
Dit zijn dus de drie belangrijkste ingrediënten om een echte te
identificeren.

Mijn ouders hebben een olijvenboerderij in Portugal. De enige manier
om te weten of bepaalde olie nep of vervalst is, is dat je een laboratorium
in een ander laboratorium nodig hebt om tests uit te voeren. Er zijn
geen gemakkelijke manieren om de een van de ander te onderscheiden.
Extra vierge levert een kleinere productie op, maar je kunt nog steeds
meer olie uit het wort halen nadat je de extra vierge eruit hebt gehaald.
Het is nog steeds pure olijfolie, het is alleen geen extra vierge, maar
het is nog steeds beter dan welke andere olie dan ook, zoals canola,
zonnebloem of pinda.